Skip to content
🇺🇦 Auta ukrainalaisia tekemällä lahjoitus UNICEFin tai Suomen Punaisen Ristin kautta. 🇺🇦

Tiedote: AtoZ Publishertools Oy:n osakkaaksi

"Stop the press!" (kerrankin pääsin tämän sanomaan ja liittyy vielä aiheeseen). Nyt on oikeasti isoja uutisia ja saatanpa olla aika innoissani aiheesta. AtoZ sukeltaa tekoälymaailmassa todella syvään päätyyn ja lähtee osakkaana mullistamaan hyvin perinteisen toimialan toimintamalleja.

Linkki STT Infon kautta maailmalle liikkuneelle tiedotteelle löytyy täältä, mutta tiedote on toki myös luettavissa tästä alta:

------------------------------------------ 

Tekoäly mullistaa kustannusalan rutiinityöt – Publishertools kokoaa kirjojen avainsanat ja laatii lukuohjeet parissa minuutissa

Juuri perustettu Publishertools Oy tuo markkinoille tekoälyä hyödyntävän työkalun kirjankustantajille. Ensi vaiheessa Publishertools-sovellus tuottaa kirjojen metatietoja ja lukuohjeita ääninäyttelijöille, mikä vähentää tuotteiden julkaisuun liittyvää rutiinityötä ja tehostaa niiden verkkomyyntiä.

Publishertools-sovellus lukee kirjojen sisällön ja tuottaa sen pohjalta avainsanat ja teemakoodiluokat. Tämä metadata on ratkaiseva tekijä siinä, miten helposti ostaja löytää verkosta haluamansa teoksen.

Työkalu tuottaa tehokkaasti myös kirjojen ääninäyttelijöiden ohjeet, esimerkiksi vierasperäisten sanojen ääntämiseen. Laadukkaat lukuohjeet syntyvät parissa minuutissa, kun ihmisvoimin tähän menee 2–3 työpäivää.

Työkaluhankkeen käynnisti Kustannusosakeyhtiö Siltala. Toteutuksesta vastaa Tampereella ja Helsingissä toimiva ohjelmistoalan palveluyritys AtoZ Oy. Publishertools Oy:n pääomistajia ovat Kustannusosakeyhtiö Siltala ja Teos, AtoZ Oy sekä Heikki Herlin, joka on myös yksi Kustannusosakeyhtiö Siltalan omistajista.

– Publishertools Oy toimii erillään omistajakustantamoiden liiketoiminnasta. Tämä on tärkeää, koska markkinoimme tuotetta niiden kilpailijoille, myös Siltalan toimitusjohtajana työskentelevä Forstén painottaa.

Siltala ja sen omistama Teos-kustantamo ovat aloittaneet Publishertoolsin pilottikäytön. Muita kustantamoja on aloittamassa pilottikäytön kevään aikana. Työkalun kaupallinen käyttö alkaa viimeistään syyskuussa. 

Tuotetta tarjotaan alkuun kotimaisille kustantajille, jatkossa kansainvälisillekin markkinoille. Sovellus on helposti vietävissä muillekin kielialueille, sillä esimerkiksi lukuohjetoiminto tunnistaa jo 62 eri kieltä.

Yritys käyttää tekoälyn koulutuksesta vain laadukasta kustannustoimitettua kirjallisuutta, joka erottaa sen laadullisesti muista kaupallisista tekoälymalleista.

– Työkalu ei ole mukana kirjojen sisällön tai ulkoasun ideoinnissa eikä toteutuksessa. Sitä ei myöskään hyödynnetä kirjallisuuden kääntämisessä. Kunnioitamme aina kirjailijan työtä, emmekä loukkaa tekijänoikeuksia, Forstén korostaa.


Tekoäly muuttaa nyt perinteisiäkin toimialoja

– Siltalan havainnon mukaan sisältörikas metadata lisää painettujen kirjojen myyntiä verkkokaupassa merkittävästi. Tämä on tärkeä liiketoiminta-alue, koska sille ennustetaan muutenkin vahvaa kasvua, Publishertoolsin toimitusjohtaja Arto Forstén kertoo.

– Kustannusalalla liiketoiminnan digitalisoituminen oli ensimmäinen iso murros. Tekoäly tuo seuraavan suuren muutoksen, tällä kertaa toiminnallisella tasolla, toimitusjohtaja Mikko Leinonen arvioi.

AtoZ on nostanut tekoälyn yhdeksi painopistealueistaan. Yritys tuo sen nyt disruptoimaan hyvin perinteistä toimialaa. Tekoäly tulee varmasti muuttamaan ja muokkaamaan myös muita perinteisiä toimialoja, Leinonen toteaa.
– Saamme myös oppia uutta esimerkiksi kielimallien kouluttamisesta, ja sukellamme tekoälymaailmassa todella syvään päätyyn.
 

Forsténin mielestä on tärkeää, että kustannusalan toimijat ovat mukana tekoälysovellusten kehittämisessä alusta asti. 
– Alan tuntemusta tarvitaan, jotta tekoälyä osataan hyödyntää kirjallisuuden kannalta kestävällä tavalla ja tekijöitä kunnioittaen.


Lisätietoja:

AtoZ Oy, toimitusjohtaja Mikko Leinonen
mikko.leinonen@atoz.fi
044 364 0193

Publishertools Oy, toimitusjohtaja Arto Forstén
arto.forsten@publishertools.ai
050 432 2292

publishertools_vaaka