Skip to content
🇺🇦 Auta ukrainalaisia tekemällä lahjoitus UNICEFin tai Suomen Punaisen Ristin kautta. 🇺🇦

Se erilainen vuosi 2022 ja innostunut odotus vuodesta 2023

Lyödään nyt alkuun vuoden 2022 luvut pöytään. 4,24 miljoonaa euroa liikevaihtoa, jossa 34 % kasvua edellisvuodesta 15 % kannattavuudella! Saavutimme puolimatkan krouvin kohti 100 #AtoZtyypin organisaatiota, saimme uusia hienoja asiakkaita ja sitäkin hienompia uusia #AtoZtyyppejä. Ei mielestäni huono suoritus ottaen huomioon, mitä kaikkea vuoden aikana tapahtui. Suurkiitos koko #AtoZtyypien tiimi! 

Vuoden 2022 piti olla se erilainen vuosi. Se alkoi täynnä toivoa ja odotusta parin vuoden koronapoteroihin kaivautumisen jälkeen. Teams-rumba oli jo arkea ja omikron jylläsi pahimmillaan. Tästä huolimatta kaikki merkit ennakoivat paremmasta. Tämän piti olla se viimeinen korona-aalto ja sitten elämä voittaa. Yritykset olivat lyöneet korona-aikana investoinnit jäihin ja olivat siten tehneet kovaa tulosta. Kassat pursusivat rahaa ja ne piti saada töihin tuottamaan. Kovasti jo näytti, että myyjän markkinat alkavat alalla kuin alalla. 

Samanaikaisesti joukkoja kasattiin jo Ukrainan rajalle ja Venäjän sotaretoriikka kasvoi. Meidän lintukodossamme, samoin kuin muissa Länsimaissa, ei haluttu uskoa mihinkään dramaattisiin tapahtumiin. Erilainen todellisuus alkoi kuitenkin jo helmikuun lopussa. Venäjän hyökkäyksen jälkeisinä päivinä pörssikurssit romahtivat ja kauppakellon sijaan kilkattivatkin tuomiopäivän kellot. Monet yritykset vetäytyivät taas poteroihinsa suojelemaan ydintoimintojaan. Kun epävarmuus on suurta, ensimmäisenä varmistetaan oman toiminnan jatkuvuus ja ylimääräisiä riskejä kartetaan. 

Ihmisen kokoinen – nyt ja tulevaisuudessa 
Meidän toimialamme onneksi digitalisaatio on niin suuri megatrendi, että sille jatkuvuus on väistämätöntä. Lisäksi digitalisaatio tarjoaa suojaa tuotantoketjujen häiriöitä vastaan. Me emme siis olleet etulinjassa ottamassa talouden negatiivisia muutoksista nenillemme. Sen sijaan näimme valtavan inhimillisen hädän ja koimme velvollisuudeksemme olla mukana auttamassa. Teimme hyökkäyssodan alkamisen jälkeen nopeasti sisäisen päätöksen lahjoittaa yhden prosentin kuukausikohtaisista liikevaihdoistamme Ukrainassa hätää kärsivien hyväksi. Keskimääräisestä kuukausikohtaisesta kannattavuudestamme tämä tarkoitti noin kahdeksaa prosenttia. Lahjoituskohteiksi meille valikoituivat Unicef ja Punainen risti. Vuoden loppuun mennessä olimme lahjoittaneet kokoiseksemme yritykseksi valtavan summan rahaa. ”Säästetään sitten jostain muualta” -todettiin yhdessä. 

Ei meidän silti kituuttaa tarvinnut. Kesällä AtoZ täytti viisi vuotta ja sitä halusimme juhlia isosti. Kutsuimme kaikki AtoZtyypit ja vähän enemmänkin Lempäälään Villa Hakkariin juhlimaan. Tämä oli ainakin itselleni yksi AtoZin vuoden kohokohdista ja selvästi yhdet hauskimmista juhlista, joissa olen ollut. Kokonainen possu saatiin syötyä ja siitä kertyneitä kaloreita poltettiin tanssilattialla. Moni taisi seuraavana aamuna tietää, että edellispäivänä oli kivaa. Kiitos vielä Jyrki Oksanen, että nyt jo viisi ja puoli vuotta sitten päätit perustaa tämän yrityksen!

5vjuhlaAtoZin 5v juhlat oli yksi vuoden kohokohdista!

Yhdessä tekeminen nivoo muutoinkin porukan yhteen. Vuoden alussa Club AtoZ (sisäinen hyvinvoinnin ja vapaa-ajan kerhomme) starttasi toimintansa. Club AtoZ järjestää joka kuukausi jotain hauskaa yhteistekemistä #AtoZtyyppien äänestyksen perusteella aina joka kuukauden viimeinen torstai. Ensimmäisenä aktiviteettina kävimme porukalla laskettelemassa ja myöhemmin esim potkukelkkailemassa, keilaamassa, jousiampumassa, saunalauttailemassa, sähköpolkupyörillä maastoajelemassa jne jne jne…

Kun AtoZ-tyyppien määrä kasvoi. Kasvoi myös tarve lisätilalle. Syksyn tullen muutimmekin uusiin isompiin tiloihin Finlaysonilla.
 


atoz_uusipaikka_1
AtoZin uusi päämaja osoitteessa Finlaysoninkuja 17


Ehkä suurin Clubin järjestämä kohokohta, ainakin itselleni, oli etätyömajoitus etelästä. Hommasimme Villan Torreblancasta Espanjan aurinkorannikolta syksyn synkimmille ajoille. Villassa vieraili seitsemän viikon aikana yhteensä noin 15 #AtoZtyyppiä ja näiden puolisoa / perhettä. Osa saapui minilomalle pitkäksi viikonlopuksi, osa oli viikon etätöissä, osa kaksi ja muutama koko seitsemän viikon ajan. Pääsimme jopa villalla juhlimaan erään #AtoZtyypin 60-vuotis syntymäpäiviä tämän perheen kera! Villa etelästä syksyksi on lyöty myös vuoden 2023 budjettiin, eli AtoZin erittäin onnistunut BB-talo-kokeilu tulee saamaan jatkokauden. 20221102_141030
AtoZvilla

Katse tulevaisuuteen 
Ennen kaikkea vuosi 2022 oli meille eteenpäin katsomisen vuosi. Tämän kokoisena meidän piti jo tosissamme miettiä, millainen AtoZ on 100 hengen organisaationa. Strategiamme hioutui tarkemmaksi osaamisemme ja halumme kautta ratkaista valtava globaali ongelma. Minusta on edelleen hurjaa, miten vähän yhteiskunnallisesti keskustellaan ohjelmistojen ja ICT-alan energiankulutuksesta. Se on kuitenkin jo nyt noin 10 % koko globaalista energiankulutuksesta ja sen on ennakoitu kasvavan 20 %:iin vuoteen 2030 mennessä. Kun ongelma on näin iso, miten todennäköistä siis oli, että pieni AtoZ Pirkanmaalta pystyi ensimmäisenä maailmassa kehittämään ohjelmistojen energiatehokkuuden auditointi- ja optimointikonseptit? Energiatehokkuushankkeemme lähti nopeasti valtavaan lentoon ja saimme kehittämällemme konseptille todella hienoja pilottiasiakkuuksia. Tänä vuonna koulutamme loputkin #AtoZtyypit teeman pariin ja toimimme jatkossa energiatehokkaan ohjelmistokehityksen suunnannäyttäjinä.  
 

Vaikka AtoZ ei tuotetalo olekaan, loppuvuodesta puhkimme kovasti tuotteistuksen parissa. Olemme kehittäneet Satakunnan sairaanhoitopiirille (nykyisin hyvinvointialue) kaksi heille räätälöityä toimintajärjestelmää. Molemmat ratkaisevat hyvinvointialueille tiettyyn funktioon suuren ongelman säästäen valtavan määrän manuaalista työtä. Vuonna 2023 haluamme tuoda nämä ratkaisut myös muiden hyvinvointialueiden saataville ja helpottaa siten koko terveydenhuoltomme työkuormaa. Pitäkäähän blogimme ja nettisivumme seurannassa niin kuulette pian näistä lisää.

Myynti on paras suoja taantumaa vastaan ja panostammekin siihen tänä vuonna ennätysmäärän. Vuoden loppupuolella rekrytoimme jo Toni Uitin vauhdittamaan myyntiämme Pirkanmaalla ja heti vuoden alussa meillä aloitti Tuomo Falck kehittämään liiketoimintojamme pääkaupunkiseudulla. Myyntiämme myös buustaa juuri syventämämme yhteistyö Myyntituli Oy:n kanssa, josta Tuomas Rajamäki hyppäsi mukaan liekittämään myyntitiimiämme. Myynnin ja #AtoZtyyppien määrän kasvaessa tuli meille tarpeen kasvattaa HR- ja rekrytointifunktiotamme. Ensimmäistä kertaa meillä on nyt HR-tiimi, kun Emilia Hakalasta tuli myös vuoden alusta #AtoZtyyppi. 

Vielä kerran kiitos asiakkaat, kiitos #AtoZtyypit. Vuosi 2022 oli niin mielettömän hauska, vauhdikas ja tapahtumarikas (hyvässä ja pahassa) että varmasti hienoja juttuja (ehkä vähemmänkin hienoja) tapahtuu myös näin 2023!