Skip to content
🇺🇦 Auta ukrainalaisia tekemällä lahjoitus UNICEFin tai Suomen Punaisen Ristin kautta. 🇺🇦

Energiatehokkuuden hullu vuosi ja atoz.fi/energiatehokkuus

Ei olisi arvannut, kuinka ajankohtaisen asian äärellä olimme syksyllä 2021, kun keskustelimme AtoZin pitkän aikavälin strategiatyön yhteydessä ensimmäisen kerran ohjelmistojen energiatehokkuudesta. Tuon jälkeen muodostimme nopealla aikataululla nyt jo vahvasti toteuttamamme strategian ytimen - AtoZ aloitti matkansa energiatehokkaan ohjelmistokehityksen edelläkävijäksi.

  

Jos joku meistä olisi tuolloin ennustanut energian hinnan kymmenkertaistumisen ja aiheen politisoitumisen, aikamoinen profeetta siinä olisi saanut olla. Osuimme naulan kantaan silmät kiinni. Vauhti on ollut viime aikoina kovaa, ja pidämme sen jatkossakin kiihtyvänä. Kaikki merkit lupaavat, että olemme jonkin suuren äärellä.

 

Kukaan meistä ei olisi uskonut, miten laajalti kiinnostavan asian äärellä olemme, ja millaisille foorumeille pääsemme näin lyhyessä ajassa aiheesta puhumaan. Aiheen ajankohtaisuus ja tärkeys ovat tulleet meillekin yllätyksenä.

 

Hankkeestamme julkaistaan artikkeleita mediassa säännöllisin väliajoin, ja olemme tiiviiseen tahtiin keynote-puhujina erilaisissa tapahtumissa ja seminaareissa. Poliitikot haluavat keskustella aiheesta kanssamme. Julkisen sektorin edustajat haluavat kuulla meitä siitä, miten energiatehokkuus varmistetaan tulevaisuudessa myös julkisissa ohjelmistohankinnoissa.

  

Nyt syksyllä 2022 olemme tehneet ensimmäiset ohjelmistojen energiatehokkuuden testiauditoinnit. Ensimmäiset ohjelmistot ovat myös jo optimoitavina. 

 

 Energiatehokkuus on nyt esillä kaikkialla. Säästökeinoista tai ainakin sähkön hinnasta keskustellaan niin uutislähetyksissä, naistenlehdissä, Esson baarissa kuin taloyhtiöiden hallituksissakin. Viime viikolla olin taloyhtiön hallituksen kokouksessa, jossa pohdittiin saunavuorojen lyhentämistä tai lenkkisaunasta luopumista sähkökulujen kasvun hillitsemiseksi.

 

Itse maksoin vuosi sitten sähköstä 4,5 senttiä per kWh, kun nyt sähkönmyyntiyhtiöni rokottaa 46,9 senttiä. Päälle tulevat vielä siirtomaksut. Sähkölämmittäjänä tuleva talvi ja sähkölaskut todella hirvittävät. Jopa polttopuiden hinta on noussut jo kaksinkertaiseksi.

 

Energia-asioiden popularisoitumisessa on hyvätkin puolensa. Moni on vuoden aikana oppinut sähköön liittyvää termistöä ja tarkastanut, kuinka monen kilowatin kiuas se saunassa olikaan. Yhdellä kilowattitunnilla on nimittäin mahdollista lämmittää sähkökiuasta vajaat 10 minuuttia, pestä sähköhammasharjalla vuoden tai ajaa skuutilla yli 50 kilometriä.

 

Huomioimme myös huoltovarmuustekijät aiempaa painokkaammin, ja olemme heränneet ymmärtämään riippuvuutemme naapurimme fossiilisista polttoaineista. Tämä kaikki kiihdyttää vihreää siirtymää ja lisää siten investointeja kestävään kotimaiseen energiantuotantoon.  
 

 

Ohjelmistojen energiatehokkuus investointina 

 

Kun aloitimme hankkeemme ja päätimme kehittää ohjelmistojen energiatehokkuuden auditointi- ja optimointimenetelmät, perustimme odotuksemme vuodenvaihteen 2021 näkymiin. Arvioimme liiketoimintapotentiaalia sen hetken energiahintojen ja palvelinkustannusten pohjalta. Jo näistä lähtökohdista uskoimme hankkeemme kaupalliseen tulevaisuuteen.

 

Sähkön hinnan nousun vaikutukset näkyvät ohjelmistoalalla ensimmäisenä palvelinten ylläpitokuluissa, vaikkakin viiveellä. Tämä luo kysyntää ohjelmistojen energiatehokkuuden optimoinnille. Kaikissa energiatehokkuushankkeissa keskeisintä on investoinnin takaisinmaksuaika. Kun energian hinta ja palvelinkulut nousevat, takaisinmaksuaika lyhenee.

 

Alihankintamessuilla esimerkiksi keskustelin erään valimon toimitusjohtajan kanssa, joka kertoi heidän vuotuisen sähkömenekkinsä olevan noin 140 000 megawattituntia. Heillä oli käynnistymässä hankkeita energiatehokkuuden optimoimiseksi, mutta näiden arvioitu takaisinmaksuaika oli useita vuosia. Tämä on ymmärtääksemme vastaavissa hankkeissa hyvinkin tavallista.

 

Nyt tekemissämme ensimmäisissä testiauditoinneissa ja niiden pohjalta antamissamme työmääräarvioissa arviot optimoinnin takaisinmaksuajasta ovat liikkuneet puolen vuoden ja vuoden välillä. Olemme siis aika reilusti perinteisiä toimia edellä.    
 

AtoZ.fi/energiatehokkuus on nyt ylhäällä! 

 

Julkaisimme atoz.fi/energiatehokkuus-sivuston! Lisäämme sivustolle sisältöä sitä mukaa, kun tiimimme ehtii sitä tuottamaan. Julkaisemme lähiaikoina esimerkiksi ilmaisen ladattavan Ohjelmistojen energiatehokkuus -oppaan. Se kertoo, mistä ohjelmistojen energiatehokkuus koostuu ja miten energiatehokkuutta on mahdollista optimoida. Pysykäähän kuulolla!