Skip to content
🇺🇦 Auta ukrainalaisia tekemällä lahjoitus UNICEFin tai Suomen Punaisen Ristin kautta. 🇺🇦

AtoZ:lla myyjänä – ensimmäisen vuoden kokemuksia

Ensimmäinen vuosi AtoZ:lla myynnissä täynnä! Aloitin AtoZilla lokakuussa 2022. AtoZ on erilainen ohjelmistotalo, joka tarjoaa energiatehokkaita ohjelmistoratkaisuja asiakkailleen, koska yritys on perustettu 2017, on yritys jo vakiinnuttanut asemansa markkinoilla. AtoZ on myös erilainen työpaikka, jossa ei ole esihenkilöitä ja kaikki tieto on kaikilla saatavilla. Vaikka olinkin aiemmin Startup-yrityksessä, jossa oli matala hierarkia, oli silti aivan uutta, että yrityksen kaikki tieto on saatavilla aivan kaikille yrityksen työntekijöille, joita kutsutaan tuttavallisemmin #AtoZtyypeiksi.

Minulla on 28 vuoden kokemus ICT-alalta, enemmän ja vähemmän teknisistä tehtävistä. Näistä vuosista myyntiä olen tehnyt ennen AtoZ:lle tuloani jo neljä vuotta, vieläpä samalla toimialalla. Olin siis suhteellisen kokenut myyjä jo ennen AtoZ:ia, mutta AtoZ:lla minua kiehtoi mahdollisuus tehdä kokonaisratkaisujen myyntiä asiakkaillemme, mitä en aiemmin ollut päässyt tekemään.

Vaikka olen kokenut keskustelija ja olen kouluttanut satoja ihmisiä, otti aikansa, että pystyin hoitamaan tapaamiset sujuvasti ilman tukimateriaalia. Tapaamisia oli hyvin, joten harjoittelua tuli tehtyä. Toiston myötä tapaamisetkin alkoivat helpottumaan ja pystyin olemaan luontevampi, kun pystyin kertomaan asiat ns. takaraivosta. Parasta oli huomata kuinka oma pitkä kokemus erilaisista ICT-alan tehtävistä auttoi tapaamisissa ymmärtämään asiakkaiden haasteita ja miten pystyisimme heitä niissä auttamaan. Näin pystyin tuomaan asiakkaille arvoa keskusteluissamme jo heti ensi tapaamisesta ja luomaan luottamusta osaamiseemme.

Tehtävänäni on kasvattaa AtoZ:n asiakaspohjaa ja näin ollen saada lisää myyntiä ja liikevaihtoa. Alussa lähdinkin tekemään hyvin vahvasti uusasiakasmyyntiä. Samaan aikaan kuitenkin konsulttimarkkina oli hyvin vahvassa murroksessa ja yleinen taloudellinen tilanne oli menossa rajusti alaspäin. Markkinatilanteesta huolimatta sain avattua ovia niin lämpimien, puolilämpimien kuin kylmienkin kontaktien kautta, jolloin pääsin tarjoamaan sekä yksittäisiä konsultteja uusiin asiakkuuksiin että tekemään tarjouksia yritysten työkalutarpeisiin, joissa räätälöity ohjelmisto oli paras vaihtoehto asiakkaalle.

Tehtäväni jatkuu, mutta tätä kirjoittaessa ensimmäinen kauppani kuitenkin odottaa edelleen toteutumistaan. Aina voisi jotain tehdä paremmin, mutta myös markkinatilanne on ollut erittäin haastava ja monella yrityksellä on ollut isoja haasteita. Toki olemme yrityksenä saaneet uusia kauppoja viime vuonna, mutta ne eivät ole osuneet omalle kohdalleni. Kaikki, jotka ovat joskus myyntiä tehneet, ymmärtävät, kuinka turhauttavaa myyjälle on, kun kauppoja ei synny. Vaikka kuinka paljon harmittaa, niin silti pitää koko ajan yrittää, koska aggressiivinen tarjouspyyntöjen odottaminenkaan ei kovin hedelmällistä ole. Kun tehdään räätälöityjä ohjelmistoja, osassa tapauksissa investoinnit lyhyellä tähtäimellä ovat mahdollisesti korkeammat, kuin esimerkiksi jonkun valmiin pienen SaaS palvelun ostamisessa. on sellainen, että jos tarvetta tai investointimahdollisuutta ei ole, niin sitä ei millään myyntikikoilla pysty muuksi muuttamaan

Koska olemme yritys, jossa ei ole esihenkilöitä, on meillä tukihenkilöjärjestelmä. Lähdinkin kesän jälkeen mukaan tukihenkilötoimintaan ja otin vastuulleni monen upean #AtoZtyypin tukihenkilönä toimimisen. Vaikka tukihenkilönä oleminen jonkin verran ottaa, niin kyllä se antaa monin verroin takaisin. Tukihenkilö on #AtoZtyyppien tukena, ihan kaikissa asioissa, oli kyse sitten henkilökohtaisista asioista, tai työhön liittyvistä asioista ja on se kontaktihenkilö, joka auttaa kaikessa mahdollisessa. Tiedän, kuulostaa paljon esihenkilöltä, mutta rooli on kuitenkin erilainen, koska samanlaista direktio-oikeutta ei ole, mikä perinteisesti esihenkilöllä on, joten keskustelutkin ovat silloin rennompia.

Tuntuu, että olen ollut AtoZ:ssa jo paljon pidempään, kuin vuoden, koska on tapahtunut monenlaista. On ollut hienoa saada ihmisten luottamus ja päästä keskustelemaan useiden yritysten edustajien kanssa. Lisäksi olen osallistunut useaan verkostoitumistapahtumaan, joissa olen päässyt oppimaan uutta ja tutustumaan uusiin yrityksiin ja ihmisiin.

Pääsin kartuttamaan myös messukokemusta, kun meillä oli ständi Alihankintamessuilla. Olen aikanaan osallistunut yrityksen edustajana messuständille jolloin totesin, että olen siinä elementissäni. Tämä sama fiilis tuli tälläkin kertaa, kun moni henkilö jäi keskustelemaan kanssani meidän ständille.

Olen varma, että ensimmäinen kauppani AtoZilla on vain ajan kysymys, kunhan pysyn aktiivisena. Olen tehnyt kaikkeni sen eteen ja tiedän sen onnistuvan, koska AtoZ:lla on monipuolista ja kattavaa osaamista sekä kilpailukykyinen hinnoittelu. Tekoäly eli lyhyemmin AI on mielenkiintoinen uusi aspekti ohjelmistoprojekteissa, johon meiltä löytyy osaamista. Olen iloinen, että olen oppinut paljon uutta ja kehittynyt myyjänä.

On mahtavaa olla osa AtoZin tiimiä, joka on tukenut minua ja jakanut kanssani ilot ja surut. Tämä vuosi tulee olemaan erittäin mielenkiintoinen!