Skip to content
🇺🇦 Auta ukrainalaisia tekemällä lahjoitus UNICEFin tai Suomen Punaisen Ristin kautta. 🇺🇦

AtoZ on jo 5v ikäinen 4.7.2022 – mitä kaikkea onkaan tapahtunut tuona aikana?

AtoZin (entiseltä nimeltään Millisoft) perustaessani 4.7.2017 en uskaltanut edes toivoa, että viiden vuoden kuluttua olisimme kasvanut jo noin 50 henkeä useammalla paikkakunnalla työllistäväksi yhtiöksi, jonka toimintatapa esihenkilöttömänä organisaationa olisi toimiva edelleen ja jossa motto ”ihmisen kokoinen – nyt ja tulevaisuudessa” olisi vieläkin yksi kantavista ajatuksistamme.

Yrityksen perustaminen on helppoa ja yksinkertaista puuhaa, sen sijaan yrityksen liiketoiminnan liikkeelle saaminen, varsinkin kannattavana on huomattavasti haastavampaa. AtoZin liiketoiminta lähti liikkeelle vauhdilla, sillä jo muutaman päivän aikana yrityksen perustamisesta olin saanut yhteydenottoja entisiltä työkavereilta ja asiakkailta useita. Iso kiitos liiketoiminnan hyvästä startista kuuluukin siis heille, ei suinkaan itselleni. Osa näistä vahvan kiinnostuksensa ilmaisseista päätyikin sitten suhteellisen nopeasti mukaan joko työntekijöiksi tai yhteistyökumppaneiksi. Kiitokset siis teille kaikille jotka olitte yhteistyöstä kiinnostuneita alkuvaiheessa ja erityisen isot kiitokset kuuluvat teille rohkeille jotka uskalsitte ottaa sen yhden askeleen siirtyä ensimmäisinä uuden yrityksen toimintaan mukaan jopa pienellä riskillä: Juha Heikkilä, Jari Puonti, Risto Helin, Ari Korhonen, Kimmo Hakkarainen ja Tommi Puonti.

Olemme nyt matkanneet 5 vuoden ajan AtoZin kanssa ja matkan varrella on ollut erilaisia vuosia ja erinäisiä tapahtumia, tosin viimeisen parin vuoden aikana tapahtumia vähemmän puoleisesti, kiitos koronan. Pääsimme kuitenkin kesäkuussa pitämään pitkästä aikaa oikein kunnon kesäjuhlat ja samalla juhlimme yhtiön 5v päiviä runsaalla joukolla. Kiitokset järjestelyistä kulttuuristamme ja HR:stä vastaavalle Iiris Sarpiokoskelle sekä koko Club-AtoZ -tiimille! Oli aivan mahtavaa!

Olemme kehittäneet tässä vuosien aikana jatkuvasti toimintaamme ja myös itse kehittyneet. Ei tää toiminta kuitenkaan ole mitään pelkkää häpihäpizoizoi -touhua aina, vaan välillä ollaan hakattu päitämme seinään ja toisinaan taas opittu yhtä ja toista ja paljon on vielä opittavaa jäljelläkin.

Isoin asia mikä on tässä jo ensimmäisten vuosien aikana tullut minulle yksinäiselle sudelle selväksi, on se mitä alun perin tällä yrityksen perustamisella ja siihen liittyvällä ”ihmiskokeella” lähdin tutkimaankin. Ihmisiin ihan todellakin voi luottaa ja he pystyvät toimimaan ilman esihenkilöitä hyvinkin tehokkaasti niin halutessaan. Kaikki eivät siis todellakaan ole itsekeskeisiä oman edun tavoittelijoita ja toisten sortajia, jotka kyynärpäätaktiikalla pyrkivät eteenpäin viemään omia intressejään.

Yksi isoimmista opituista asioista on ollut se että on erittäin haastavaa muuttaa omaa toimintaansa työelämässä siten että toimisi töissä kuten kotona. Kotona jokaisella on päätösvalta itsellään ja kotona myös sen mukaisesti toimitaan. Työelämässä on totuttu vuosien ja vuosikymmenien pituisten työurien aikana siihen, että esimies on se joka sanoo mitä töissä tehdään ja itse voi ehkä vaikuttaa siihen miten sitten työnsä tekee mutta ei aina siihenkään. Tuota opittua on vaikea muokata, vaikka halua olisikin. Meillä kun jokaisella henkilöllä on päätösvaltaa ja mahdollisuus vaikuttaa kaikkeen, on oleellista että asioihin vaikutetaan yleisesti ja tehdään päätöksiä. Eikä meillä ole esihenkilöitä vahtimassa.

Hakkasimme ensimmäisen vuoden jälkeen jonkin aikaa päätämme seinään pyrkien eteenpäin niin että kaikilla oli valta tehdä mitä vain. No tuo ei oikein toiminut kun ihmisillä tuppaa olemaan kuitenkin erilaisia näkemyksiä asioista ja asiat eivät oikein edenneet. Opimme kantapään kautta että johtajuutta pitää olla vaikka johtajia ei olisikaan. Lauma ei liiku samaan suuntaan ellei laumassa joku käännä kampea ja osoita mihin suuntaan lauman pitäisi liikkua jolloin laumasta on mahdollista muokata tiimi. Siksi AtoZillekin äänestettiin yhdessä suuntaa ja vauhtia ylläpitämään kammenkääntäjäksi Mikko, vaikka viralliselta titteliltään onkin toimari. Siinä on muuten mies paikallaan, kiitos kun päädyit meille mukaan Mikko Leinonen 😉

Olemme oppineet myös yhden erittäin oleellisen asian, jota ei ihan heti välttämättä tulisi ajatelleeksi. Aika monet haluavat avoimuutta ja tietää yrityksen ja toisten ihmisten asioista mahdollisimman paljon, mutta kaikki henkilöt eivät pystykään toimimaan ympäristössä jossa kaikki laillisesti jaettava tieto (myös omansa) on sisäisesti julkista ja kaikkien saatavilla. Tuo on asia joka on tullut vastaan useammankin henkilön kohdalla vasta sitten kun henkilöt ovat jo työskennelleet mukana tiimissä jonkin aikaa. Sillä ei ole ollut merkitystä onko aiempi tausta henkilöillä ollut teknisen tekemisen tai ”käsien heiluttelun” parissa. Tuo on sitten toisinaan tuonut joillekin mukanaan henkistä epävarmuutta minkä seurauksena ei ole vältytty myöskään muodostuvilta klikeiltä ja joskus jopa tiimistä poistumisilta. Haastavaa mutta lopulta niin inhimillistä.

Toimintamme suuntaa olemme ohjanneet vuosien mittaan hiukan eri suuntiin kuin valtaosa alan yrityksistä on mennyt. Nyt kuluvan vuoden aikana olemme aloittaneet energiatehokkaan ohjelmistokehityksen promoamisen asiakkaillemme ja se tuntuu olevan tällä hetkellä kohtalaisen kuuma aihealue. Sen osalta ovat liiketoimintaidean isä ja pääarkkitehti Jarkko Koistinaho sekä liiketoiminnasta vastaavat Mikko Leinonen ja Jouko Kortelainen erittäin kysyttyjä puhujia ja haastateltavia mediassa sekä asiakkaidemme keskuudessa. Uskon että siitä meille AtoZin lisäksi tulee vielä ihan koko Suomellekin iso juttu tulevaisuudessa kun energiansäästöstä tulee entistäkin tärkeämpää, ja mielellämme keskustelemme asiakkaidemme kanssa aiheesta.

Millainen henkilö sitten sopii meidän tiimiimme? Eipä sille ole kovinkaan tarkkoja rajauksia tehty, meitä on monenlaisia ja kaikki saavat olla juuri sellaisia kuin haluavat olla. Pääasia on se että jokainen hoitaa omat hommansa. Ellei hoida, näkyy se heti kaikille. Lisäksi auttaa paljon jos ajattelee asioita myös muiden kuin itsensä kannalta, pystyy toimimaan avoimessa organisaatiossa myös niin että omat tiedot ja tekeminen ovat avoimesti kaikkien nähtävillä ja sen lisäksi haluaa oppia uusia asioita. Silloin tällöin näkee puhuttavan että yrityksissä näkee jonkinlaista epävirallista ikäsyrjintää ja että yli 50v on vaikea päästä töihin. AtoZilla ei ikäsyrjintääkään harrasteta ja tiimissämme on mukana juuri koulusta valmistuneita ja myös monia kohtalaisen pitkän työuran tehneitä. Ylpeydellä voin sanoa että myös ensimmäinen meistä on jäämässä eläkkeelle vielä tänä syksynä. Aivan mahtava juttu olla mukana tuollaisessa tilanteessa ja päästä saattamaan jo 90-luvulla työkaverinani toisessa firmassa ollut ystävä eläkkeelle nyt oman yritykseni AtoZin palkkalistoilta.

Olemme tiiminä päättäneet että kasvamme vain 100 hengen kokoon ja olemme nyt siis noin puolimatkassa. Osa meistä tulee jäämään eläkkeelle tulevina vuosina ja uusia AtoZtyyppejä palkataan koko ajan mukaan. Jatkossa palkkaukset tehdään entistäkin harkitummin, sillä tuo ”puuttuvan” noin 50 hengen palkkaaminen ei nykyisellä tahdillamme vie enää toista viittä vuotta, ja haluamme varmistaa että tiimiimme mukaan mahtuvat juuri ne tyypit jotka tiimiimme parhaiten sopivat ja siihen tosissaan haluavat. Sen jälkeen ovi sulkeutuu ja sisään pääsee vain erikoistapauksissa esim eläköityvän AtoZtyypin korvaamaan 😉. Jos tuntuu siltä että AtoZ voisi olla kiinnostava paikka viettää jatkossa työaikaa niin älä kuitenkaan epäröi olla yhteydessä meidän Iirikseen, Joukoon tai Mikkoon vaan ilmianna itsesi heille. Työkokemustaustallasi ei ole niin isoa merkitystä kuin persoonallasi. Emme ole hakemassa supersankareita viitta hulmuten, vaan ihan tavallisia vastuullisia ihmisiä. Olemme päättäneet jatkaa Ukrainan hädänalaisten tukemista kesän ajan lahjoittamalla edelleen 1% liikevaihdostamme kuukausittain Unicefin ja SPR:n kautta, kuten teimme myös keväällä.

Minulla on ollut mukava matka AtoZ -tiimin kanssa tähän asti ja uskon että on myös jatkossakin. Meillä on mahtava koko ajan kasvava osaava tiimi, ainutlaatuiset asiakkaat ja etevät yhteistyökumppanit. Tästä on hyvä jatkaa eteenpäin ja siirtyä itsekin kesäloman viettoon. Kiitokset teille kaikille ja hyvää kesää!