Skip to content
ūüáļūüᶠAuta ukrainalaisia tekem√§ll√§ lahjoitus UNICEFin tai Suomen Punaisen Ristin kautta. ūüáļūüá¶

AtoZ & Nomentia yhteistyössä

Nomentian treasury-järjestelmä sai
vihreämmän kehityssuunnan AtoZin energiatehokkuusauditoinnin myötä.

Nomentia on eurooppalainen treasury-ohjelmistojen asiantuntija, joka tarjoaa asiakasyrityksilleen muun muassa rahavirtojen hallintaa SaaS-palveluna. Nomentian avulla asiakkaat saavat rahavirtansa vaivattomasti hallintaan keskitettynä, sujuvana ja valvottuna pilvipalveluna, eikä heidän tarvitse investoida laiteinfraan ja käyttää resursseja sen ylläpitotyöhön itse.

AtoZ astui mukaan kuvioihin vuoden 2022 marraskuussa, kun Nomentialla alettiin pohtia, voisiko treasury-järjestelmässä nipistää energiankulutuksessa sekä kustannuksissa jollain tavalla. Noin kolmen kuukauden pilottiauditointiprojektin aikana AtoZ arvioi Nomentian kohdejärjestelmää kustannus- ja päästörakenteen näkökulmista sekä selvitti teknologian mahdollisen säästöpotentiaalin.

Nomentian järjestelmä toimi todella hyvänä pilottiprojektina myös AtoZin auditointityölle sekä sen jatkokehittämiselle. Pilotoinnissa aikaa kuluu luonnollisesti tutkimiseen ja parannuksiin, ja koko auditointiprosessia saatiin kehitettyä tehokkaammaksi yhdessä Nomentian ja muiden pilotteihin osallistuneiden yritysten kanssa.

Yhteistyö käyntiin verkostojen kautta

Nomentian ja AtoZin yhteisty√∂ l√§hti liikkeelle yhteisen tuttavuuden kautta, kertoo Nomentian Head of DevOps Ari M√§ntyniemi. 

‚ÄĚAtoZin toimitusjohtaja Mikko Leinonen on minun ja toimitusjohtajamme Jukka Sallisen vanha kollega. Silmiimme osui Mikon kautta LinkedIniss√§ hanke, jossa AtoZ oli rakentamassa itselleen ohjelmistojen energiatehokkuutta mittaavaa palvelua.

Jukan kanssa ajattelimme, että tuohan kuulostaa oikein järkevältä ja meidän kannattaisi tarkastella myös omia järjestelmiämme kestävämmältä ja säästävämmältä kantilta. Olisiko meilläkin potentiaalia vähentää IT:n aiheuttamia päästöjä ja sen kautta myös omia kulujamme?

T√§llainen oli l√§ht√∂kohtamme ajatuksen tasolla, ja p√§√§dyimme keskustelemaan asiasta AtoZin kanssa viime marraskuussa. Keskustelujen my√∂t√§ ja sopimuksen allekirjoittamisen j√§lkeen yhteisty√∂mme l√§hti aika nopeasti k√§yntiin‚ÄĚ, M√§ntyniemi taustoittaa.

Laajan treasury-järjestelmän keskeisimmät moduulit syyniin

Energian turha kulutus ja kustannustehottomuus näkyvät IT-järjestelmissä esimerkiksi siinä, että ohjelmistot varaavat kapasiteettia ja käyttävät resursseja tarpeettomasti. Resurssien käyttöä voidaan optimoida pilvialustoissa tänä päivänä esimerkiksi skaalaamalla resursseja automaattisesti kuormituksen mukaan, minkä myötä voidaan vähentää järjestelmän kuluttaman hukkatehon määrää.

Mäntyniemi kertoo Nomentian järjestelmän olevan kokoluokaltaan sen verran suuri, että auditointiprojektissa keskityttiin vain järjestelmän valittuihin osiin.

‚ÄĚTreasury-j√§rjestelm√§mme toimii asiakasyritystemme erilaisten maksuohjelmistojen ja pankkien v√§liss√§, eli yritykset v√§litt√§v√§t maksujaan pankkiin meid√§n kauttamme ja voivat hakea my√∂s toiseen suuntaan tietoa esimerkiksi tilitapahtumista ja tiliotteista. Kyseinen Nomentia Cash Management -palvelu on toimintamme keski√∂ss√§, mutta sen lis√§ksi meill√§ on tuotteita my√∂s likviditeetin sek√§ rahoitusinstrumenttien ja niiden raportoinnin hallintaan.

Koska p√§√§tuotteemme on kokonaisuudessaan todella laaja, totesimme koko j√§rjestelm√§n kattavan auditoinnin olevan hyvin massiivinen operaatio. Sen vuoksi AtoZin auditoinnin kohteeksi osoittautui kaksi kriittist√§ ja keskeist√§ moduulia j√§rjestelm√§st√§mme, Accounts ja Payments.‚ÄĚ

Tuotekehityksen kattava analysointi energiatehokkuuden n√§k√∂kulmasta 

Auditoinnissa AtoZin asiantuntijat haastattelivat Nomentian sovelluskehittäjiä sekä pureutuivat energiaa kuluttavien sovellusratkaisuiden ohella syvemmälle myös treasury-järjestelmän arkkitehtuuriin.

‚ÄĚSopimuksen laatimisen j√§lkeen pidimme projektiryhm√§mme kanssa yhteisen alkupalaverin siit√§, mill√§ laajuudella auditointia l√§hdet√§√§n k√§yt√§nn√∂n tasolla tekem√§√§n. Sovimme, keit√§ ty√∂ss√§ haastatellaan ja keit√§ projektissa on meid√§n puoleltamme mukana auttamassa. Sitten k√§√§rimme hihat ja aloimme t√∂ihin.

AtoZ haastatteli työntekijöitämme esimerkiksi moduulien tuotekehitysprosessiin liittyen. Auditoinnin laajuus oli meillä vähän jopa pelkkää energiatehokkuuden ja hiilidioksidipäästöjen mittaamista kattavampi, eli AtoZ pääsi sisään järjestelmiemme arkkitehtuuriin ja pilvialustaan tarkastelemaan käyttämiämme pilviresursseja. Näin he pystyivät selvittämään, miten tuotteemme on rakennettu ja miten tuotekehitys on järjestetty energiatehokkuuden palvelemisen ja laadun suhteen.

J√§rjestelm√§√§mme asennettiin my√∂s ty√∂kaluja, jotka mittaavat p√§√§st√∂j√§ ymp√§rist√∂ss√§mme. Ty√∂kalujen l√∂yd√∂sten avulla AtoZ teki varsinaista analysointity√∂t√§, ja sen j√§lkeen tarkastelimme l√∂ydettyj√§ kipupisteit√§ viel√§ yhdess√§ ohjausryhm√§mme kanssa. Lis√§ksi ty√∂ss√§ perehdyttiin my√∂s tietoturvaan sek√§ valvontaan energiatehokkuuden vinkkelist√§.‚ÄĚ

Lopputuloksena selkeä tehtävälista säästämistä tukeville toimenpiteille

Nomentia sai kolmen kuukauden auditointiprojektin päätteeksi raportin työn tuloksista.

‚ÄĚKaikkiaan auditoinnin p√§√§m√§√§r√§n√§ oli siis treasury-j√§rjestelm√§mme osien energiatehokkuuden analysointi, joka antoi kattavan otoksen tekemisist√§mme ja prosesseistamme eri kategorioissa. Saimme lopuksi AtoZilta kokoavan raportin, jonka pohjalta voimme alkaa tehd√§ toimenpiteit√§ j√§rjestelm√§mme vihre√§mm√§n tulevaisuuden eteen.

Saimme auditoinnin kohteena olleista moduuleista energiatehokkuusarvosanan, jonka perusteella joitakin osia on varaa kehittää teknologialtaan säästävämmäksi. Raportissa on myös selkeä työlista, jonka avulla alamme viemään työtämme energiatehokkaampaan suuntaan askel askeleelta.

T√§llaisten j√§rjestelmien rakenteiden muuttaminen ei vain tapahdu aivan sormia napsauttamalla, eli tulemme tekem√§√§n moduulien osia uusiksi ja testaamaan niit√§ tulevien kuukausien aikana ennen tuotantoon siirt√§mist√§. Niin saamme v√§hennetty√§ p√§√§st√∂j√§mme ja kustannuksiamme jatkossa.‚ÄĚ

Perusteellinen ymmärrys ohjelmistokehitysprosessista ja sen säästävistä ulottuvuuksista

Mäntyniemi on tyytyväinen auditointiin ja AtoZin osaamiseen projektin alusta loppuun.

‚ÄĚJ√§rjestelm√§mme energiatehokkuusauditointi sujui oikein hyvin. Saimme projektiimme AtoZilta asiantuntevia henkil√∂it√§, jotka ymm√§rsiv√§t perusteellisesti ohjelmistoyrityksen prosesseja ja tapoja toimia. Keskustelu oli sujuvaa, sill√§ puhuimme alusta l√§htien samaa kielt√§ ‚Äď meid√§n ei tarvinnut erikseen selitt√§√§ projektiin liittyvi√§ k√§yt√§nn√∂n asioita, vaan AtoZilla oli niist√§ ymm√§rrys jo valmiiksi.

Oli hienoa, että pystyimme myös suuntaamaan tähtäintä syvemmälle järjestelmäämme energiatehokkuuden arvioinnin lisäksi. AtoZin kaverit tiesivät, millaisista asioista ohjelmistokehitysprosessi koostuu ja miten se on eri osa-alueineen kannattavinta hoitaa.

Asiakkaan n√§k√∂kulmasta on silmi√§ avaavaa saada ulkopuolista ja asiantuntevaa n√§kemyst√§ asioista. Uusi perspektiivi auttaa ohjelmistokehityksess√§ yleens√§ aina, ja usein se vahvistaa olemassa olevia ep√§ilyj√§ ja tuo joskus esille jopa aivan uusia huomioitavia asioita prosesseissa. AtoZin auditoinnin ja ohjeiden my√∂t√§ meid√§n on helppo l√§hte√§ kehitt√§m√§√§n treasury-j√§rjestelm√§√§mme vihre√§mp√§√§n suuntaan.‚ÄĚ

AtoZin palvelu Nomentialle sisältää siis

  • treasury-j√§rjestelm√§n energiatehokkuuden pilottiauditoinnin p√§√§st√∂jen ja kustannusten v√§hent√§miseksi.
  • kattavan perehtymisen ohjelmistoarkkitehtuuriin my√∂s laajemman kuvan saamiseksi Nomentian ohjelmistokehitysprosesseista.
  • loppuraportin, joka sis√§lt√§√§ pisteytettyn√§ j√§rjestelm√§n osa-alueet energiatehokkuuden n√§k√∂kulmasta sek√§ listan teht√§vist√§ optimointitoimenpiteist√§.
Myös he luottavat #AtoZtyyppeihin

Liity tyytyväisten asiakkaidemme joukkoon

Yksi askel niin voimme olla avuksi

Jätä meille yhteydenottopyyntö niin olemme sinuun yhteydessä pikimmiten.

Voit myös varata ajan ilmaiselle tunnin mittaiselle konsultaatiolle missä syvennymme yrityksesi ohjelmistohaasteisiin.

Varaa keskusteluaika

Myös he luottavat #AtoZtyyppeihin

Tutustu myös muihin asiakastarinoihin

Codemen - Porkka

Edunvalvonta asiakkaan parhaaksi

Päätimme hyödyntää IT-projektissa asiantuntijaosaamista Porkan ulkopuolelta,
j
oten laitoimme ilmoituksen Codemenin
ohjelmistoyritysten verkostoon.

AtoZin asiantuntija toimii Porkan hankkeessa projektip√§√§llikk√∂n√§, eli h√§n koordinoi hanketta Porkan edustajana ja valvoo siin√§ Porkan etua. 
IT-j√§rjestelmien kehitys on Kukkosen mukaan
edennyt sujuvasti ajoittaisista haasteista huolimatta.

Lue lisää
Mylab

Asiantuntijat tuotekehityksen apuna

Mylab k√§ytt√§√§ tietoj√§rjestelmiens√§ kehityksess√§ omien ty√∂ntekij√∂idens√§ lis√§ksi my√∂s ulkoisia asiantuntijapalveluita, mit√§ kautta AtoZkin astui mukaan kuvioon. 

Mylabin juuret ovat Pirkanmaalla, ja teemme tiivist√§ yhteisty√∂t√§ t√§k√§l√§isten softayritysten kanssa.
AtoZ otti meihin yhteytt√§ ja tiedusteli, olisiko meill√§ tarvetta osaavalle ohjelmistokehitt√§j√§lle. Siit√§ yhteisty√∂mme l√§hti sitten rakentumaan ja on jatkunut nyt puolisentoista vuotta

Lue lisää
SataDiag

Räätälöity Tieto 2-ERP asiakkaan tarpeita kuunnellen

Suunnittelun pohjalta AtoZ loi meille selainpohjaisen Tieto 2 -nimisen ohjelmiston todella reippaalla aikataululla, ja se on nyt ollut meill√§ noin kolme vuotta sujuvassa k√§yt√∂ss√§. Nyt voimme v√§litt√§√§ lausuntoja ja tutkimustietoja toisella puolella Suomea asuvalle l√§√§k√§rille samassa j√§rjestelm√§ss√§, johon jokaisella on omat tunnukset oikeuksineen‚ÄĚ,
Tunninen kertoo.
 

Lue lisää
PALVELUT

Näissä olemme suvereeneja!

icon_ohjelmistokehitys

Digitaalista palvelu- ja tuotekehitystä A to Z.

Tarjoamme osaamistamme laajalti eri ohjelmistokehityksen osa-alueissa. Palvelumme kattaa ratkaisut konsulttipalveluista kokonaisten tietojärjestelmien suunnitteluun ja toteutukseen.

icon_edunvalvonta

Projektinhallinta ja edunvalvonta

Varmistamme ohjelmistokehityshankkeiden sujuvan toimituksen alusta loppuun, eli A:sta Z:aan.

icon_devaaja

Laadunvarmistus & Ohjelmistotestaus

‚ÄĚLaatu pit√§√§ n√§hd√§ ‚Äď mutta my√∂s tuntea‚ÄĚ. Tunnemme syv√§√§ huolta ohjelmistoratkaisujen laadusta. Sen vuoksi laadunvarmistus on l√§hell√§ syd√§nt√§mme ja haluamme varmistaa asiakkaallemme laadukkaat ratkaisut.

Ota suora yhteys #AtoZmyyntiin

Lupaamme syventyä ongelmasi ratkaisuun kaikella intohimolla ja osaamisella.

Tommi Kauppinen

Ollaan yhteydessä!

Minut tavoitat parhaiten soittamalla
045-8546652
tai tekstiviestillä, WhatsAppilla ja meilillä.

Verkostoidun mielellään myös LinkedInin välityksellä.

LinkedIn

Sähköpostimme ovat muotoa
etunimi.sukunimi@atoz.fi

Ota yhteyttä!