Olimme mukana Business Tampereen "Älykkäämpi organisaatio" -tapahtumasarjan tilaisuudessa, jossa käsiteltiin perinteisten toimialojen murrosta tekoälyn aikakaudella. Viimeisenä oli minun osuuteni, joka käsitteli tekoälyn hyödyntämistä liiketoiminnassa.
Tekoälyn Hyödyntäminen Liiketoiminnassa
Tekoäly (AI) on noussut yhdeksi merkittävimmistä teknologioista, joka muokkaa liiketoimintaympäristöä. Sen potentiaali on valtava, mutta sen hyödyntäminen vaatii huolellista suunnittelua ja strategiaa. Tässä blogipostauksessa käsittelen, miten yritykset voivat hyödyntää tekoälyä liiketoiminnassaan ja mitä asioita on otettava huomioon. On tärkeää toimia nopeasti, sillä tekoäly kehittyy kovaa vauhtia, eikä kukaan halua jäädä jälkeen.
Strategiset Tavoitteet
Ensimmäinen askel tekoälyn hyödyntämisessä on määritellä strategiset tavoitteet. On merkittävä ero siinä, keskitytäänkö yksittäisten tekoälyratkaisujen kehittämiseen vai laaditaanko koko yritystä koskeva strategia, joka kattaa yrityksen tekoälystrategian kokonaisuudessaan. Onko yrityksen tulevaisuus riippuvainen tekoälyn käyttöönotosta, vai nähdäänkö se vain hyödyllisenä lisänä esimerkiksi asiakaspalvelussa? Lisäksi on tärkeää pohtia, hyödyntävätkö kilpailijat jo tekoälyä toiminnassaan, ja onko strategisena tavoitteena saavuttaa heidän tasonsa vai jopa ylittää se. Jos kilpailijat ovat jo edellä, on kriittistä kuroa ero umpeen.
Tavoitteet Käytölle
Tekoälyn käytölle asetettavat tavoitteet voivat vaihdella suuresti yrityksen tarpeiden mukaan. Onko tavoitteena kustannusten vähentäminen, asiakaskokemuksen parantaminen, myynnin kasvattaminen, yrityksen kilpailukyvyn parantaminen tai kaikki edelliset ja lisänä jokin muu? Mitä ongelmaa tai prosessia haluamme parantaa tekoälyn avulla? Mitä kipupisteitä, esimerkiksi asiakaskokemuksessa, halutaan parantaa? Näihin kysymyksiin vastaaminen auttaa määrittelemään selkeät tavoitteet tekoälyn käytölle. On tärkeää toimia nyt, koska kilpailijat ovat todennäköisesti jo miettineet ja mahdollisesti toteuttaneetkin oman tekoälyn käyttöönoton.
Käytön Rajoitteet
Tekoälyn käyttöönotossa on myös huomioitava mahdolliset rajoitteet. Yrityksellä ei ehkä ole riittävästi tarvittavaa materiaalia, eli dataa, jolla opettaa tekoälyä. Yrityksen ohjelmistot ja infrastruktuuri voivat olla vanhentuneita ja vaatisivat päivittämistä. Tietoturva ja yksityisyys ovat yritykselle erittäin kriittisiä asioita, ja täysin räätälöidyn järjestelmän tarve voi vaatia suuren budjetin sekä projektille että infrastruktuurille. Lisäksi yrityksen henkilöstö saattaa pelätä työpaikkojen menettämistä tekoälytyökalujen käyttöönoton myötä, mikä voi aiheuttaa vastustusta. Näiden rajoitteiden ratkaiseminen on syytä aloittaa mahdollisimman pian, jotta yrityksenne pystyy ottamaan tekoälyn käyttöön ja käyttöönotto ei viivästy turhaan.
Tekoälyn Käyttöönotto
Kun strategia ja tavoitteet on määritelty, on aika kartoittaa yrityksen liiketoimintaprosessit, joissa tekoälyä voitaisiin potentiaalisesti hyödyntää. Laaditaan strategia ja määritellään tavoitteet, jotka haluat saavuttaa tekoälyn käytöllä. Asiakkaidemme ei tarvitse alussa omata omaa tekoälyosaamista tai -infrastruktuuria. Me valitsemme, integroimme ja kehitämme sopivimmat tekoälyratkaisut asiakkaidemme tarpeisiin. Huolehdimme järjestelmän ylläpidosta, kehittämisestä ja kouluttamisesta. Jatkossa tekoälyyn tutustuminen ja kouluttautuminen on vahvasti suositeltavaa myös asiakkaille, jotta tekoälyn mahdollisuuksista saa täyden ymmärryksen ja saadaan lisää ideoita kehittämiseen.
Koska Aloitetaan?
Tekoäly on jo täällä, ja ne yritykset, jotka eivät hyödynnä sen mahdollisuuksia, jäävät auttamatta jälkeen kilpailijoistaan. Nyt on aika toimia ja varmistaa, että yrityksesi on valmis tekoälyn aikakauteen. Tekoäly voi olla avain menestykseen, ja me olemme täällä auttamassa sinua saavuttamaan sen. Toimi nopeasti, sillä tekoäly kehittyy kovaa vauhtia, eikä kukaan halua jäädä jälkeen.
Tekoälyn hyödyntäminen liiketoiminnassa voi tuoda merkittäviä etuja, mutta se vaatii huolellista suunnittelua ja toteutusta. Ota yhteyttä, niin kartoitetaan yhdessä yrityksesi liiketoimintaprosessit ja laaditaan strategia tekoälyn hyödyntämiseksi. Koska aloitetaan?
Esittely
Olen Toni Uitti ja toimin AtoZ:n myynnissä. Vaikka koodaaminen ei olekaan minun juttuni, minulla on pitkä tausta ICT-alalta ohjelmistojen, järjestelmien ja palveluprosessien kehittämisestä. AtoZ:lla olen päässyt syventämään ymmärrystäni ohjelmistokehityksestä sekä tekoälyn hyödyistä ja haasteista.