Skip to content
🇺🇦 Auta ukrainalaisia tekemällä lahjoitus UNICEFin tai Suomen Punaisen Ristin kautta. 🇺🇦

AtoZVilla Espanjassa

Mitä tapahtuu kun laitetaan samaan tilaan sekä työskentelemään että asumaan toisilleen lähtökohtaisesti vieraat ihmiset? Kuulostaa Big Brotherilta sanoi eräs kun asiaa esiteltiin. #AtoZVilla, kuten olemme sen ristineet, onkin todella mielenkiintoinen yhteisöllisyyden ihmiskoe. Ihan niin kuin koko AtoZ.  
 
Pahin korona-aika koetteli kovaa yhteisöllisyyttä kaikissa organisaatioissa. Teamsista tuli palaveriarkea ja kohtaamiset muuttuivat virtuaalisiksi satoi tai paistoi.  Parhaamme me AtoZilla teimme AtoZ-hiilen puhaltamiseksi, mutta erilaisissa karanteeneissa ja etätyösuosituksissa haaveilimme tulevasta. Mikään ei oikeasti voita fyysisesti yhdessä vietettyä aikaa ja leirinuotioilmapiiriä kulttuurin rakentamisessa, innovoinnissa ja kehittämisessä.

2022-11-05 12.07.20

Olispa aurinko

AtoZin tärkein tavoite on tehdä AtoZista paras mahdollinen työpaikka #AtoZtyypeille. Tähän liittyy myös vahvasti työympäristö. Marraskuut ovat kovin monen #AtoZtyypin mielestä, anteeksi ranskamme, perseestä. Pimeää on kun mörön.. korvassa ja ikuinen harmaus valtaa mielen ja ympäristön. Elämä on kuitenkin valintoja ja sama harmaus ei jatku kaikkialle maailmassa.  
 
Lähes kaikki AtoZin työt ovat sellaisia, että ne eivät vaadi yhtäjaksoista paikkasidonnaisuutta. Miksi näitä samoja hommia ei voisi siis tehdä jossain, missä sypressit tuoksuu talvellakin? Eikö voitaisi vain ottaa oppi joutsenista? Ne lähtee syksyin, palaa keväisin. Me päätimme hankkia villan auringosta, joka selättää kaamosmasennuksen. Koska me voimme. 
 
Mitä tähän nyt sitten tarvittiin? Ensin piti selvittää juridinen puoli. Miten vakuutukset, miten päivärahat, verovelvollisuudet jne toimii? Hirveä määrä selvitettävää. Totesimme, että järkevintä on hankkia vain firman kustannuksella työtila (lue villa) ja hankkia sinne työfasiliteetit. Kun ”työnantaja” ei lähetä henkilöstöä ja kaikilla on tasapuolinen mahdollisuus lähteä, ei tarvitse yrityksen huolehtia päivärahoista tai muista maksuista. Samalla kun varmistaa, että kohdemaassa ei työskennellä yli 3kk, välttyy myös kohdemaan verovelvollisuudelta. Me päädyimme valitsemaan ajankohdaksi vuoden synkimmän ajan, eli marraskuun alusta joulukuun puoliväliin. Jouluksi siis kotiin.  
 
Kaikkea ei kannata tehdä itse, joten palkkasimme firman etsimään meille vaihtoehtoisia villoja. Valitsimmekin yrityksen, joka tarjosi valmiit etätyöpaketit Espanjan Torreblancassa sijaitsevaan kohteeseen.

20221102_141030

Elämää AtoZvilla 

Mitä tapahtuu kun laitetaan samaan tilaan sekä työskentelemään että asumaan toisilleen lähtökohtaisesti vieraat ihmiset? Kuulostaa Big Brotherilta sanoi eräs, kun asiaa esiteltiin. #AtoZVilla, kuten olemme sen ristineet, onkin todella mielenkiintoinen yhteisöllisyyden ihmiskoe. Päivät tehdään normaalisti töitä ja illat vietetään aikaa joko yhdessä tai erikseen. Mitä nyt kukin kokee mieleiseksi. Osalla on perheitä mukana, osa tutustuu Espanjaan yksin, osa muiden #AtoZtyyppien kanssa. 

Työpäivät ovat harvinaisenkin tavallisia. Villan suuresta ruokapöydästä muodostui näyttöjen täyttämä yhteistoimisto. Ruokapöydältä ajetaan etäyhteyksillä simulaattoreita ja koodataan toiminnanohjausjärjestelmiä. Oikeammin koko villa on päiväsaikaan yksi iso toimisto. Töitä tehdään niin ulkona kattoterassilta kirkkaalta auringolta puunvarjossa kuin uima-altaan viereltä. Ensimmäinen aloittaa työt yleensä jo neljän aikaan aamulla ja viimeiset lopettelevat ilta yhdeksältä. Kaikki oman rytminsä mukaisesti – ihan niin kuin toimistollakin. Lounaskäytännöt vaihtelevat. Osa tekee itse ruokansa ja osa syö valmisruokaa. Kun joku ehdottaa lounasta rantakadulla, se saa yleensä hyvin kannatusta.  

Vapaa-aika on suurin ero Suomeen. Tunnin aikaero antaa työpäivän jälkeen jo yhden valoisan lisätunnin. Jos työt lopettaa Suomen aikaan klo 16.30 (15.30 paikallista) ehtii vielä tehdä kolme tuntia valoisan aikaan erilaisia aktiviteetteja. Parin kilometrin päässä villalta on frisbeegolfkenttä ja rannalle on matkaa 700m. Fuengirolan rantakadulla Paseo Maritimolla tai vesirajassa kävely itsessään käy jo aktiviteetista. Vieressä kulkevalla junalla pääsee puolessa tunnissa pikkurahalla myös suurkaupunki Malagaan. Lähistöllä on myös lumoava Mijaksen valkoinen kylä ja Benalmadenan viehättävä satama. Niihin voi helposti mennä vaikka jäätelölle tai illalliselle. Aurinkorannikko tunnetaan myös nimellä Costa del Golf ja lähistöllä on kymmenittäin huippuluokan golfkenttiä. Yhdeksän väylää ehtii hienosti pelata valosassa vielä työpäivän jälkeen. Tähän aikaan vuodesta kentät ovat parhaimmillaan ja lämpötila mitä miellyttävin kevyelle ulkoliikunnalle.    

Viikonloput kruunaavat reissun. Andalucia on erilaisia ihmeitä täynnä. Viikonlopusta voi toisen päivän viettää makoilemalla loputtomilla hiekkarannoilla ja toisen päivän vaikka lasketella Sierra Nevadassa. Parin sadan kilometrin säteellä on kaupungeista muun muassa Gibraltar, Granada, Ronda, Sevilla, Gordoba, Nerja ja Almeria ja luontokohteita sitäkin enemmän. Vuoria voi valloittaa vähän joka paikassa ja Caminito del reyllä voi hakea turvallista jännitystä vaeltamalla valtavan rotkon reunaa. Almeriassa on taas Euroopan ainoa oikea autiomaahan ja surffata voi vaikka Atlantin puolella Tarifassa. 

Päivät ja viikot menevät AtoZvillalla nopeasti. Erilaisia aktiviteetteja on paljon enemmän kuin Suomen marraskuussa ja spontaaneja sosiaalisia kohtaamisia syntyy jatkuvasti. Uusiin ihmisiin tutustuminen on helppoa. Tuntuu, että täällä ollaan avoimempia näille kohtaamisille ja uuden kokemiselle. Aurinko tekee ilmeisesti ihmeitä meille jäyhille suomalaisille.

2022-11-11 18.48.42